Alternate Text
Vill du sälja bilen? Hos oss är det gratis, du behåller din bil under tiden och slipper prutare.
Önskar du hjälp?

Kontakta oss nedan,

vi hjälper dig gärna!

Alternate Text
Vill du köpa bil?
Provkörd av proffs och testad på
190 punkter - med 2 års garanti
Önskar du hjälp?

Kontakta oss nedan,

vi hjälper dig gärna!

Felaktiga inloggningsuppgifter.

Att sälja bil.

1. Snabbvärdera

2. Testa bilen

3. Starta auktion

4. Lämna över bilen

Snabbvärdering

På Garantibil värderas bilarna i två steg.
Först görs en snabbvärdering. Du anger bilens registreringsnummer och antal körda mil. Då får du omedelbart ett ungefärligt värde baserat på bilmodell och tillverkningsår för en bil i normalskick. Vi kollar även på modellår och körsträcka i km. Saknas modellår räknas första datum i trafik.

Därefter görs en manuell värdering, av en värderingsman utsedd av Sveriges Handelskamrar. Den värderingen sker direkt efter att Garantibilstestet är genomfört. Då tar vi hänsyn följande kriterier:
- Extra tillval (utrustningspaket mm).
- Skick. Om bilen är i väsentligt bättre skick än normalt är bilen ofta lättare att sälja och får en något högre värdering. Omvänt gäller om bilen är mer sliten än normalt. Det lönar sig alltid att vårda sin bil!I värderingen tar värderingsmannen även hänsyn till vad liknande bilar har sålts för under det senaste halvåret. Normalvärde anges om det finns fullständigt ifylld servicebok (enligt tillverkarens rekommendationer) inklusive eventuellt kamremsbyte. Saknas eller brister dokumentationen påverkar det värderingen negativt. Om det finns komplett uppsättning hjul för vinter/sommar. Vi gör avdrag för skador.

Skapa konto

Att skapa konto på Garantibil går fort och är kostnadsfritt. Du fyller enkelt i dina personuppgifter och verifierar e-postadress och mobilnummer. Läs igenom och godkänn användarvillkoren. Vi skickar en bekräftelse till dig via e-post så snart du är klar. När du har skapat ditt konto kan du logga in på Mina sidor och hitta all information som rör dig och den aktivitet du har hos oss.

Skapa konto

Dags att boka garantibiltest

Du bokar tid för ett Garantibilstest via vår hemsida eller i appen. Vi föreslår alltid den teststation som är närmast din hemadress, men vi ger dig även en handfull alternativ. Bokningsbekräftelse kommer med e-post. Bra att tänka på: Du kan få en bokningstid tidigast 24 timmar efter bokningstillfället. Skulle du behöva avboka eller boka om din tid måste du göra det senast kl. 14 vardagen innan testdagen. Du hittar instruktioner om av- och ombokning i din bokningsbekräftelse.

För själva testerna samarbetar vi med med Besikta Bilprovning, Carspect och Opus Bilprovning. Alla är välkända och auktoriserade bilprovare. Framförallt så är de opartiska och har inget att tjäna på din bilaffär. Under drygt 1 tim går en bilprovare igenom allt från hjulupphängning och broms- och styrsystem till karosseri och instrumentering. Din bil testkörs och bilprovaren skriver ned sina intryck. Sedan fotograferas bilen ur 18 olika vinklar, både in- och utvändigt. Fotona kommer användas till din bilannons. Eventuella skador dokumenteras också. Testprotokollet är klart inom 1 kontorsdag (vi meddelar dig via mejl och på Mina sidor).

Värdera bilen

Vi ser till att bilen får en sund och relevant värdering. För den uppgiften har vi en värderingsman som är förordnad av Handelskammaren. Bedömningen utgår från biltestet. I uppskattningen ingår även att ta hänsyn till vad liknande bilar har sålts för under det senaste halvåret. Värderingen resulterar i ett rekommenderat acceptpris.

Sätta pris på bilen

När det är dags för dig att sätta pris på bilen har vi adderat ett trygghetspaket (helförsäkring och 2 års begagnadbil-garanti) som ökar bilens värde med 4 000 kr. Alla bilar som säljs genom Garantibil är förädlade med trygghetspaketet som gör bilen säkrare att köpa och därmed lättare att sälja. Kostnaden för trygghetspaketet dras av det vinnande budet.

Bilens ursprungliga värdering + trygghetspaket blir tillsammans vårt rekommenderade acceptpris. Du väljer själv om du vill höja eller sänka det rekommenderade acceptpriset. Vad du än väljer så påverkar det budgivningen. Lågt acceptpris ger fler bud och högt acceptpris ger färre, eller i värsta fall inga bud.

Starta auktion

För att starta auktionen måste du som säljare godkänna den annons som vi har förberett. Om du glömmer att starta auktionen kommer vi att automatiskt att starta auktionen 48 timmar efter att du mottagit värderingen. Vi utgår då från det acceptpris vi rekommenderat dig. I samband med att auktionen startas publiceras även annonsen på Blocket.se, AutoUncle.se samt BytBil.com.Auktionen börjar alltid på ett utropspris som ligger på upp till 50% under acceptpriset. Acceptpriset syns inte på auktionen men informationen finns tillgänglig via Garantibils kundservice. Om budgivningen avslutas under ditt acceptpris har du möjlighet att godkänna eller ge ett motbud. Du kan också välja att ge ledande budgivare ett motbud, om högsta budet är under acceptpriset. Auktionen pågår i sju dagar (kommer det ett nytt bud precis före auktionens utgång förlängs budtiden).

Om bilen inte sålts under auktionsperioden (7 dagar) startar vi automatiskt om auktionen åt dig. På så vis går du inte miste om några auktionsdagar. Som längst kan din bil ligga ute på auktion i 45 dagar.

Annonsera bilen

Vi skapar en bilannons med text, bilder, teknisk specifikation, testresultat och kommentarer från våra opartiska bilprovare. Annonsen publiceras på vår sajt samt Blocket.se, AutoUncle.se samt BytBil.com.

example

Överlämning

1. Köpare och säljare får varandras kontaktuppgifter via email och Mina Sidor direkt efter att köparen har betalat köpesumman och klubbavgiften till Garantibils klientmedelskonto hos Nordea. Säljaren behöver även ange bilens kontrollnummer innan kontaktuppgifter lämnas ut.

2. Därefter enas säljare och köpare om tid för överlämnandet. Vi hänvisar överlämnandet till en OKQ8-station närmast säljaren.

3. Vid överlämningen synar köparen av bilen utefter givna underlag och därefter signeras köpekontraktet. Köparen och säljaren skriver under köpekontraktet, digitalt via sms som köparen skickar och fysiskt så att båda har en kopia att spara. SMS-signeringen innebär att betalningen skickas till säljaren samt att Trygghetspaketet (garanti & försäkring) börjar gälla för köparen.

Ägarskifte

Ägarbyte kan ske när köparen skickat signeringskoden till Garantibil eller signerat affären via Överlämningsguiden. I de flesta fallen måste du som säljare registrera ägarbytet hos Transportstyrelsen. Det går att enkelt göra via Transportstyrelsens app Mina fordon för iPhone eller Android. Här kan du läsa mer om appen och hur du laddar ner den. Du kan också välja att skicka in ditt registreringsbevis med post. Har du tappat bort registreringsbeviset? Du kan beställa ett nytt här.

Om köparen väljer att finansiera sitt bilköp via MyMoney så genomför MyMoney ägarbytet och säljaren behöver då inte tänka på det. MyMoney utför ägarbytet eftersom bilen måste kreditmärkas hos Transportstyrelsen.
Tänk på att ägarbytet kan ta några dagar innan det är genomfört.