Alternate Text
Vill du sälja bilen? Hos oss är det gratis, du behåller din bil under tiden och slipper prutare.
Önskar du hjälp?

Kontakta oss nedan,

vi hjälper dig gärna!

Alternate Text
Vill du köpa bil?
Provkörd av proffs och testad på
190 punkter - med 2 års garanti
Önskar du hjälp?

Kontakta oss nedan,

vi hjälper dig gärna!

Felaktiga inloggningsuppgifter.

Vanliga frågor om Garantibil

Att sälja bil via oss är gratis. Du får ett Garantibilstest (bilen testas på 190 punkter av opartisk bilprovare), professionell värdering av en värderingsman förordnad av Sveriges Handelskamrar och ett rekommenderat acceptpris. Då ingår också annonsering på blocket.se och tillgång till att sälja bilen med helförsäkring och 2 års begagnadbil-garanti.


Med årsmodell avses bilens utförande, det kan exempelvis skilja sig i bilen utflrande under ett och samma tillverkningsår, tidigare angav man ibland modellår A eller B. Många bilmodeller kan förses med ett så kallat facelift under samma produktionsår. Ofta får då modellen med facelift kommande års modellår angivet.
Branschen hade för avsikt att avskaffa årsmodellsbegreppet i januari 1999 som ett led i anpassning till övriga EU men på den svenska marknaden lever begreppet kvar i viss mån. I fordonets tekniska data finns därför olika angivelser rörande modellår, fordonsår och årsmodell. Garantibil kontrollerar tillverkarens och/eller generalagentens uppgifter ocg anger modellår baserat på detta. I de fall då tillverkaren eller generalagenten inte anger modellår anges istället tillverkningsår som modellår. På många bilar kan man utläsa modellår från chassinumret. Vid värderingen tas hänsyn till dels modellår men även från första datum i trafik. Värderingen är alltid baserat på den aktuella bilen och med all tillgänglig fakta rörande just den.


Säljare: Om det vinnande budet understiger ditt valda acceptpris, så har du som säljare 24 timmar på dig att ta ställning till budet. Du kan välja att antingen acceptera budet, eller så kan du skicka ett motbud. Tänk på att det motbud som du skickar inkluderar kostnaden för Trygghetspaketet (2 års begagnadbil-garanti och 2 veckors helförsäkring) och dras av från försäljningspriset. Om du själv inte skickar ett motbud inom 24 timmar, så går det ut ett automatiserat motbud till köparen, som är i enlighet med det acceptpris (även det är inklusive kostnaden för Trygghetspaketet) du satt på bilen. Köparen får då också 24 timmar på sig att antingen acceptera eller avböja motbudet.
Köpare: Om säljaren inte är riktigt nöjd med det vinnande budet, så kan hen skicka ett motbud till dig som är högsta budgivare. Det är endast du som får detta motbud och du har 24 timmar på dig att ta ställning till det. Du kan välja att antingen acceptera budet eller avböja det. Tänk på att det tillkommer en klubbavgift på 2 995 kronor utöver försäljningspriset för bilen. I det totala beloppet ingår 2 års begagnadbil-garanti (Svensk Bilgaranti) och 2 veckors helförsäkring (Moderna Försäkringar).


Du som köper en begagnad bil via Garantibil får en bil som är testad på 190 punkter av opartisk bilprovare, värderad av en värderingsman förordnad av Sveriges Handelskamrar, helförsäkrad och försedd med 2 års begagnadbil-garanti. Detta till en fast klubbavgift om 2 995 kr.


För att en säljare ska kunna sälja sin bil genom Garantibil så smidigt och enkelt som möjligt så döljer vi registreringsskylten på alla bilder på bilen. Detta är för att säljaren inte ska bli direkt kontaktad av spekulanter. Istället så tar vi på Garantibil emot alla samtal, mail och frågor kring bilen.


Vi adderar ett Trygghetspaket till alla bilar som säljs på vår sajt och kostnaden på 4 000 kronor för Trygghetspaketet är inbakat i bilens pris. Trygghetspaketet innehåller 2 veckors helförsäkring, 2 års begagnadbil-garanti samt att bilen testats på 190 punkter innan den lagts ut för försäljning. Den 2-åriga garantin gäller tills bilen passerar 12 år eller rullar förbi 23 000 mil. Vi erbjuder bilgarantin i samarbete med AB Svensk Bilgaranti. Garantin börjar gälla i samma stund som köpeavtalet signeras av köpare och säljare.


Det är enkelt att byta eller få ett nytt lösenord hos oss. Följ bara anvisningen nedan;
- Tryck på “Logga in”-knappen uppe till höger. Då dyker en pop-upruta upp.
- Klicka på länken med texten “Jag har glömt mitt lösenord”.
- Sedan anger du E-post och Mobil. Skriv in det i fälten och tryck på “Återställ”-knappen.

Nu ska du få ett mejl till din angivna e-post.
-Öppna mejlet och klicka på länken med texten “här”.
- Skriv in ditt nya lösenord som du väljer själv (minst 8 tecken och en siffra, samt både små och stora bokstäver). Klicka sedan på “Återställ lösenord”-knappen.

Klart!
Nu ska du kunna logga in på ditt Garantibilskonto utan problem.


Skulle du av någon anledning vilja avbryta auktionen innan de 45 dagarna är till ända, får du själv stå för de faktiska försäljningskostnaderna. Vill du avbryta din auktion så hör du av dig till oss på kundtjänst under kontorstid (09-17 på vardagar) på kundservice@garantibil.se eller 018-800 80 70.


Om bilen mot förmodan inte sålts betalar du som säljare ingenting. Då står Garantibil för samtliga kostnader.


Vi finns genom våra testpartners tillgängliga på ca 190 stationer över hela Sverige. Vår tjänst är gratis för säljare och har alltid ett och samma fasta pris för våra köpare, detta pris ändras inte i takt med att värdet på bilen ökar. Vi låter opartiska proffs testa bilen på 190 punkter. Sen förser vi bilen med 2 veckors helförsäkring och 2 års begagnadbil-garanti.


Se till att all utrustning är med. Om du har en extra uppsättning vinter-/sommardäck så räcker det att ta med ett av dessa till testet (vid överlämningen måste alla fyra tas med). Ta också med servicebok eller dokumenterade servicetillfällen och alla nycklar.

Det är viktigt att bilen är tvättad och städad då vi fotograferar din bil under testet. Dessa bilder publiceras sedan med bilens objektsbeskrivning.


Vi samarbetar med yrkesskickliga bilprovare genom företag såsom Besikta Bilprovning, Carspect, Svensk Bilprovning och Opus Bilprovning. Samtliga av dessa har personliga certifikat som intygar att de är utbildade och därmed får utföra fordonsbesiktningar. Våra samarbetspartners garanterar att din bil testas och bedöms korrekt i enlighet med gällande regelverk. Till sin hjälp har bilprovaren ett omfattande testprotokoll som följs systematiskt.


Som säljare har du alltid möjlighet att själv starta din auktion första gången. Du kan då starta den till det rekommenderade acceptpriset eller så sätter du ditt eget acceptpris.

Om du, av någon anledning, inte startar auktionen själv kommer vi att automatiskt starta auktionen 48 timmar efter att du mottagit värderingen. Vi utgår då från det acceptpris vi rekommenderat dig. I samband med att auktionen startas publiceras även annonsen på Blocket.se.

Vi autostartar din auktion för att du helt enkelt inte ska gå miste om dagar för giltighetstiden på Garantibilstestet.

Det bästa är så klart att du själv startar auktionen själv så fort som möjligt så att du inte går miste om några dagar alls.


Om bilen inte sålts under auktionsperioden (7 dagar) startar vi automatiskt om auktionen åt dig. På så vis går du inte miste om några auktionsdagar. Som längst kan din bil ligga ute på auktion i 45 dagar.


När köparen har avsynat bilen och ni båda har signerat det fysiska köpekontraktet så är affären avslutad. Köpare skickar ett sms som godkännande till Garantibil. Så fort systemet tagit emot sms:et får både köparen och säljaren ett bekräftelsesms. Då är affären helt klar. Köparen får bilen och du får betalt till ditt angivna konto. Överföringen tar cirka en bankdag. Genomförs affären under en helgdag så får du pengarna nästkommande vardag. I de fall vi har hjälpt köparen med finansieringen av köpet tar det minst en vecka innan du har pengarna på kontot.


Med jämförpris bilhall menar vi det pris man begär i den auktoriserade handeln för ett liknande objekt i fullgott skick. Värdet tar vi fram med hjälp av färsk statistik på försäljningspriser, samt jämförelse med liknande objekt till salu, inom bilhandeln.


Genom att boka ett omtest kan du åtgärda något som framkom av Garantibilstestet. Du har möjlighet att göra det innan auktionen startas. Ett omtest kostar 375 kr och bokas direkt med teststationen. Kontakta teststationen som du utförde testet på om du vill boka en tid för omtest. Detta test är inte ett nytt test, utan endast en dokumentation på avhjälpta fel eller registrering av utrustning som ska följa med i försäljningen. Har du frågor gällande omtest, kontakta Kundtjänst.


Om det ligger en kreditspärr på din bil måste den lösas innan den byter ägare. Om vårt rekommenderade acceptpris täcker hela kreditspärren är problemet löst. Om kreditspärren är så stor att den inte kan lösas på det viset kan vi hjälpa dig genom vår samarbetspartner MyMoney. Hos MyMoney kan du ansöka om lån för att kunna täcka kreditsumman. Beviljas ditt lån läggs din bil ut till auktion och budgivningen startar.


Hittar du en bil du gillar lägger du bud på den. Du kan välja att lägga ett manuellt bud eller ett maxbud. Ett manuellt bud höjer med minst 500 kr och alltid med jämna 500-lappar. Tänk på att lagt bud är bindande. I slutskedet kan det komma flera bud på kort tid vilket förlänger sluttiden. Om budgivningen kommit upp i säljarens acceptpris och du har högsta budet när auktionen avslutas, vinner du budgivningen och får köpa bilen. Då förväntas du betala budsumman samt en klubbavgift på 2 995 kronor inom 1 bankdag. Samtliga bud är synliga för både säljaren och köparen.


Är du inte nöjd med din Garantibil? Var inte orolig. Du har en 14-dagars nöjd kund-garanti inbakad i tjänsten. Den innebär att du, utan extra kostnad, kan sälja din bil genom Garantibil. Ta kontakt med oss så löser vi problemet.


I de flesta fallen är det säljaren som registrerar ägarbytet hos Transportstyrelsen. Det går att enkelt göra via Transportstyrelsens app Mina fordon för iPhone eller Android. Där får man direkt besked om att ägarbytet utförts, både säljare och köpare kan då se att allt gått rätt till. Säljaren måste ha tillgång till bilens registreringsbevis del 2 (den gula). Kom ihåg att det endast är senast utfärdade regbeviset som gäller. Om du är osäker på om ditt regbevis är det senast utfärdade så kan du kontrollera det på Transportstyrelsens hemsida eller ring transportstyrelsen, tel 0771-141516.

Om köparen väljer att finansiera sitt bilköp via MyMoney så genomför MyMoney ägarbytet och säljaren behöver då inte tänka på det.


Undrar du över någonting annat?
Ring eller chatta med vår kundservice.